Autoritatea lui Isus


Evanghelia
Matei 21,23-27
După ce a venit Isus în templu, în timp ce învăţa, s-au apropiat de el arhiereii şi bătrânii poporului şi i-au spus: „Cu ce autoritate faci acestea şi cine ţi-a dat această autoritate?” Dar Isus, răspunzând, le-a zis: „Vă voi întreba şi eu un lucru. Dacă îmi veţi răspunde, vă voi spune şi eu cu ce autoritate fac acestea. Botezul lui Ioan de unde era: din cer sau de la oameni?” Dar ei discutau între ei: „Dacă spunem: «Din cer», ne va zice: «Atunci de ce nu aţi crezut în el?» Iar dacă spunem: «De la oameni», ne temem de popor, pentru că toţi îl consideră pe Ioan ca profet”. Şi i-au răspuns lui Isus: „Nu ştim”. Atunci, el le-a zis: „Nici eu nu vă spun cu ce autoritate fac acestea”.

Meditație
La ce ne gândim când pronunțăm cuvântul autoritate? Cei mai mulți nu agreează acest cuvânt deoarece el este mai mult folosit pentru a exprima puterea unei persoane și dreptul acesteia de a emite dispoziții, de a impune ascultare. Însă autoritatea lui Isus este diferită. Aici nu este vorba numai de putere și drepturi, ci, mai ales, de misiunea lui Isus. „Cu ce autoritate faci acestea și cine ți-a dat această autoritate?” îl întreabă arhiereii și bătrânii. Ei nu înțelegeau persoana lui Isus pentru că nu credeau în el, nu credeau că el este Mesia, cel promis de veacuri. Noi știm și credem că el este Mesia, Fiul lui Dumnezeu și că el are autoritatea de la Tatăl ceresc.
Autoritatea lui Isus depășește autoritatea arhiereilor și a cărturarilor pentru că el învăța și făcea după cum Tatăl îi spunea. Cuvântul vestit de Isus este eficace pentru că este însoțit de fapte. Autoritatea lui Isus, ne spune papa Francisc, „este reală, aproape de oameni, pe când autoritatea arhiereilor și farizeilor este una formală”, lipsită de faptă. Isus a venit pe pământ pentru a-și manifesta iubirea față de oameni, el însuși oferindu-și viața pentru noi. Autoritatea lui Isus nu se reduce la veridicitatea învățăturii sale, ci ea se manifestă în fapte, în credibilitatea dată de toate acțiunile lui Isus săvârșite în totală comuniune cu Tatăl. Autoritatea lui Isus constă în manifestarea iubirii Tatălui față de om, iubire descoperită și împărtășită nouă de Isus.
În acest timp de pregătire pentru venirea Mântuitorului nostru, să ne străduim să fim coerenți în cuvintele și faptele noastre. Mărturisind adevărul lui Isus, să îl și înfăptuim pentru a fi creștini credibili, cu autoritate.

Citat
„A trăi fără credință, fără un patrimoniu de apărat, fără să susții o luptă continuă pentru adevăr, nu înseamnă a trăi, ci a vegeta.” Fericitul Pier Giorgio Frassati

Rugăciune
Doamne, de multe ori suntem neîncrezători în împlinirea dragostei şi a credinţei, de multe ori ne asemănăm cu evreii din evanghelie, care l-au luat pe Isus la întrebări, cu ce putere face ce face. Deseori ne încearcă gânduri, frământări, temeri de viitor, incertitudini cu privire la modul de a acţiona. În aceste momente, tocmai în aceste momente de suspans, ajută-ne, Doamne să ne încredinţăm mâinilor Tale, ca ele să ne conducă pe calea pe care ne-o pregăteşti, Tu care cunoşti orice gând, orice nelinişte a sufletelor noastre. Te rugăm să fii alături de noi şi să ne înveţi să trăim fiecare clipă cu dorinţa de a ne lăsa purtaţi doar de Tine, Tatăl nostru atotputernic, milostiv şi bun. Amin.

Pr. Claudiu Ciubotaru & Lucia Patricia Bișog

Comentarii