Două mame


Evanghelia
Luca 1,39-45
În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ţinutul muntos, într-o cetate a lui Iuda. A intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta. Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt şi a strigat cu glas puternic: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău! Şi de unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină mama Domnului meu la mine? Iată, când a ajuns glasul salutului tău la urechile mele, a tresăltat de bucurie copilul în sânul meu! Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!”

Meditație
Două mame. De vârste diferite, chiar îndepărtate. Un unic imn de laudă către Dumnezeul lor și al părinților lor. Un unic imn de laudă care cântă Minunea înfăptuită în ele, și, pentru un timp ascunsă îl ele, dar care va deveni a tuturor, a întregului popor. „Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israél, pentru că a vizitat şi a răscumpărat poporul său.” (Lc 1, 68). „Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul”(Lc 2, 10). Să contemplăm chipul și inima Mariei; o tânără fecioară din Nazaret, un obscur sătuc al îndepărtatei și prăfuitei Galilei de la marginea imperiului roman. Vizitată de Dumnezeu. Dispusă către primirea acestor vizite și familiară cu ele. Aleasă prin voința lui Dumnezeu și propriul da spre a fi Născătoarea de Dumnezeu și Maica Oamenilor.
Maria înțelege, din anunțul arhanghelului, că Elisabeta, vara ei, este și ea destinatara unei intervenții extraordinare. Înțelege și acționează. Se pune în slujba acestei intervenții, pornind la drum în grabă. Este o contemplativă în acțiune. Ascultarea – spre a o descoperi - și adeziunea la voința lui Dumnezeu.
Maria este idealul tânărului care este chemat de Dumnezeu spre a-l urma, pe un foarte specific drum. Maria îl învață să își lase inima inundată de același Spirit care o locuiește și să înainteze cu suflet încrezător pe cărări chiar dificile, spre munți, spre culmea întâlnirii cu Dumnezeu, precum ea spre Ain Karem, sau, de la Nazaret spre Betleem, de la făgăduință la împlinirea ei. Măreția și misterul maternității Mariei stau în credința și încrederea sa în Cuvântul lui Dumnezeu. Credința Mariei se contrapune necredinței noastre.
Tineri, Dumnezeu vă vorbește! Dumnezeu are o chemare pentru voi, are să vă propună un drum al iubirii voastre comune și al manifestării ei. Aderați la glasul lui Dumnezeu care vă vorbește, dispuneți-vă mereu mai mult să îl primiți, învățați să vă faceți spațiu în care să răsune Vocea lui, Cuvântul lui. Și, după ce vă veți fi angajat în străbaterea drumului, va genera în voi și în jurul vostru Viața. Este o experiență a credinței, în care nu se primește ieftin și lucruri la mâna a doua, ci bucuria Vieții, a zămislirii, nașterii și împlinirii planului lui Dumnezeu va reveni acelora care vor fi străbătut drumul muntos al încrederii în Cel ce Este.

Citat
„Adevărata fericire nu constă în plăcerile acestei lumi, sau în lucrurile pământești, ci în pacea conștiinței, pe care o avem doar dacă suntem curați de inimă și minte.” Fericitul Pier Giorgio Frassati

Rugăciune
„Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău!”. O rugăciune atât de simplă și totuși atât de puternică și cuprinzătoare! Un foc format din bucurie și credință a cuprins-o pe Elisabeta în momentul întalnirii cu Sfânta Fecioară și cât de minunat ar fi dacă această trăire ar fi și călăuză pentru noi acum, când mai sunt doar câteva zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului! Cu siguranță și noi o putem învălui în fericire pe Mama noastră Cerească dacă am rosti cât mai des aceste cuvinte spuse din toată inima de Elisabeta.
Ajută-ne Doamne, ca nicioadată să nu ne pierdem entuziasmul de a o iubi și cinsti pe Sfânta Fecioară, pentru ca astfel, ghidându-ne după exemplul Ei, să ocrotim prezența Mântuitorului în viața noastră de zi cu zi!

Pr. Mihai - Augustin Folner & Eduard Gherghelucă

Comentarii